Séllei Zsanett

Macaron baby!

Macaron baby!

Hamis macaron, mert nem sikerült elsőre.

2017. április 19.

Azzal kell kezdenem, hogy ez tényleg #nehéz recept. Mármint, rengeteg macaron receptet átnyálaztam, mielőtt a sajátomat elkészítettem. Egyéni összeállítású, szóval lehet nincs még egy ilyen, de ahány féle macaron annyi recept szorozva hárommal. Rengeteg! Lehet túlzás azt kijelenteni, hogy az enyém egyéni recept, de a lényeg, hogy nem recept alapján készült (általánosságban több recept alapját gyúrtam össze). 

Hozzávalók: (úgy nagyjából 3-4 tepsire, ami hatalmas tepsi, amire kb 40-50 macaron fél fér fel.)
- 100 g cukor
- 100 g porcukor
- 100 g mandula liszt
- 20 g kakaópor
- 4 db tojásfehérje

mb01.jpg

Tehát, a tojás fehérjét felrakjuk egy robotgépbe, hogy kemény habbá keveredjen. Itt én már nem a kézit használtam, amit úgy általában, hanem egy olyat, ami elindítasz és nem kell tartani. Jól megmagyaráztam, de talán értitek. :) Félúton hozzá lehet adni a cukrot, és hagyni, hogy tovább tegye a dolgát. Arra azért tessék figyelni, hogy ne legyen már túl kemény, lassan vaj állagú. Én nem figyeltem rá, mert jöttem-mentem-fotózgattam és majdnem sikerült elrontani. De csak majdnem! Ilyenkor lehet még beletenni ételfestéket, ha szeretnétek, hogy ne a kakaópor által generált lájtos barnás színe legyen, hanem úgy ... színes legyen. Én öntöttem bele a vörösből, és kellemes rózsaszínt vett fel. :) 

mb02.jpg

A mandula lisztet, porcukrot és kakaóport összekevertem egy tálba és átszitáltam végül. Fontos, hogy ne legyen benne a mandula liszt kemény manduladarabkáiból, hanem a végén krémesre, könnyűre össze tudjuk keverni majd a habunkkal. Meg persze nem hátrány, ha nem ropog a fogunk alatt, én speciel nem szeretem. A mandula lisztet sem szeretem, viszont próbáltam kompenzálni a töménytelen mennyiségű cukrot egy kis egészségesebb liszttel. Ezt sikerült gyártani belőle! :D

Ha átszitáltuk (lehet akár 2-3szor is) akkor utána finoman összekeverjük a habbal. Nekem volt egy kis segítségem, csak azért, hogy a keverést is meg lehessen örökíteni, és mégse a 3. kezemmel kelljen fotózni. :D Aztán egyébként ha összekevertük, mehet habzsákba/zacskóba és akinek van (praktikus amúgy) macaron mintája szilinkonlap formájában, akkor arra már lehet is nyomni, vagy sütőpapírra mehetnek az egyforma kis nyomott göbök. Mondanom se kell, most készítek először macaront, nekem nincs a kezemben még a rutin, és igen, csak egy szilikon alapom van, tehát a maradékot valahogy össze kellett ügyeskedni sütőpapíron. A négy tepsinyi macaronból biztos lesz a kisebb-nagyobbaknak egyaránt párja... :D Remélem.

mb03.jpg

Illetve van egy technika, hogy miként légbuborék-mentesítsük a macaronjainkat. Én speciel a kanapénak verdestem a tepsit. Azért annak, mert az kevésbé hangos, mint a konyhapult... meg kevésbé káros is a pultnak. :D Így lesznek alul buborék és levegőmentesek, valamint elkezdenek kisimulni. :) Lehet látni is már, hogy mennyire sikerültek akár egységesre, de a sütőben még ezután úgy is fog egy picit nőni. Nekem nem sokat, mások azt írják, hogy sokat ... de nekem nagyjából ekkorák maradtak és nem nőttek meg magasságra sem túlságosan.

30 percig hagyjuk a szobában állni a kinyomkodott macaronjainkat. Lesz egy leheletnyi vékony hártyája (kerestem, nekem szemmel nem volt látható, de lehet kevés volt itthon a 30p, ide lehet 40 kellett volna, de... beraktam 30 perc után a sütőbe)

A sütőt (amíg várunk) kényelmesen előmelegíthetjük 150 fokra. Én légkeveréses üzemmódban használtam. :)
12 percre pedig már mehet is befelé, ha bemelegedett! Nálam egyszerre csak egy tepsi került be, így volt időm közben a többivel még bíbelődni. Fontos, hogy a kisebb méretű macaronok szuperül megsültek (? sültek ?) a nagyobbaknak viszont nem elég a 12 perc, nekik legalább még 2-3 plusz perc kellett volna. Ez tanulság, legközelebb már jobban fogom csinálni. Tehát nagyjából 10-15 perc között az ideális megsütni őket. 

Ami a tölteléket illeti. Annak is csak a fantázia szabhat határt, arra kell csupán ügyelni, hogy ne legyen túlságosan folyós állagú, sem pedig leveses, mert akkor eláztatja a csudi szépséges macaronjaink. Én krémtúróból készítettem hozzá tölteléket. Amíg a sütőből kivett macaron hül, össze is lehet állítani!

Hozzávalók a töltelékhez: (ami kb. csak a macaronok felére volt sajnos elég)
- 250g natúr krémtúró
- 4-5 nagy kanál méz
- 1 kisk vaníliakivonat
- 1 kanál cukor

Összekevertem az egészet, majd finoman, hogy ne törjük össze a macaront, lefejtegettem őket. Az egyik felére kentem a krémből, és a másikat rátapasztottam. VOILA! :)

mb04.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://zsanettsellei.blog.hu/api/trackback/id/tr8612436843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.